Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

onsdag den 8. marts 2023

Novice af Mariane Mide

"Jeg er ikke forkert. Jeg gjorde ikke noget forkert. Jeg beskyttede mig selv. Ordene er hurtigt blevet et mantra, som jeg siger for mig selv, hver gang andre kigger på mig, og til min overraskelse tror jeg på det. De få gange jeg alligevel får dårlig samvittighed over drabet, kigger jeg ned på min arm og ser på det store M.

Arnina er sytten år og drømmer om at blive gift med den mand, hendes forældre har valgt til hende. Hun vil bo i den landsby, hvor hun er vokset op med en flok børn i huset og gederoser i haven.
Da De Gyldne ser evner i hende og tager hende med fra alt, hun kender, kvæler det hendes drøm.

Trods sin egen modstand mod magi har hun ikke noget valg. Udstødt af alle hun kender, må hun tage med til de magiske haller i Malenoi og håbe på, at det hele viser sig at være en fejltagelse, og hun kan komme hjem igen."


17-årige Arnina vil bare gerne leve et normalt liv i den lille landsby, hvor hun er vokset op. Men da De Gyldne kommer til byen for at undersøge alle 17-årige for magi ændres Arninas liv radikalt. Det viser sig nemlig at Arnina har magi, og må derfor rejse til Malenoi, hvor fa'atallerne (magikerne) bor og lever.  

Jeg blev desværre aldrig rigtig fanget af Novice, selvom den har elementer, som jeg finder interessante (dem vender jeg tilbage til senere).

For det første føles Arnina en del yngre end sine 17 år, og hun står ikke særlig tydelig frem som karakter. Det eneste der er virkelig tydelig ved hende som person, er at hun slet ikke kan lide magi (altså indtil hun kan). Jeg savnede at mærke Arnina som karakter, når det nu er hende der er hovedperson.
Arnina er som sagt modstander af magi og nægter at hun selv har magi. Der bruges rigtig mange kapitler på Arninas modvilje mod magi, men da hun så endelig får magi, og det rart pludselig, ja, så er hun pludselig stor fan af magien, og kaster sig hurtig ud i forskellige eksperimenter med den. Hendes læringskurve er også rimelig stejl, og hun bliver hurtig kraftfuld indenfor hendes gren af magi. Jeg synes det er utroværdig, at hun ændrer mening om magi på den måde, som hun gør. Det virker alt for forjaget og ikke særlig overbevisende. 

For det andet er Arnina fuldstændig blind over for at to unge mænd, Rold og Upion, samt hendes nye bedsteveninde, Junel, er forelsket i hende. Det er måske forståeligt, men jeg synes alligevel at det er meget, når hele tre forskellige personer går og sukker efter én, og at man ikke opdager det mindste.
Hendes forhold til Junel udvikler sig meget hurtigt. De bliver venner, hvilket jeg godt kan lide, men så er der et tidspunkt, hvor de ikke har snakket sammen i et stykke tid, endelig mødes igen, og begynder pludselig at kysse. Arnina har slet ikke tænkt på at hun vil være mere end veninder, så jeg synes det kommer lidt ud af det blå. Der går heller ikke længe før de erklærer deres kærlighed for hinanden, hvilket igen går mega hurtigt efter min mening. Jeg er heller ikke vild med den måde, hvorpå Junel inviterer Rold og Upion så Arnina kan fortælle dem at de to er sammen. For igen har de ikke været sammen særlig længe, og det gav ligeledes mig nogle creepy vibes på at Junel ”skulle vise sig” overfor de to mænd.

Jeg synes både at romanen er for langtrukken og for kort. Den føles langtrukken, fordi Arnina hele tiden benægter magien, men den føles samtidig for kort fordi der er en del worldbuilding, som ikke helt kommer til dens ret på grund af bogens længde. De forskellige former for magi virker spændende, men der bliver kun kredset i lidt i overfladen. Især kunne jeg godt lide nekromatikerdelen. Et andet sted hvor der også kun bliver kredset i, er plotsporet med eleverne. Igen noget jeg synes var meget interessant, men som ikke helt blev udfoldet (men måske sker det i næste bog?).

Novice var ikke en bog, der slog benene væk under mig. Det var en okay læseoplevelse, men så heller ikke mere. Jeg regner ikke med at læse videre i serien.


2,5/5 stjerner

Titel: Novice
Forfatter: Mariane Mide
Serie: Dødemagerske #1
Sprog: dansk
Forlag: Krabat
Udgivet: 17. september 2022
ISBN: 9788794244411
Sideantal: 239

Ingen kommentarer:

Send en kommentar