Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

onsdag den 22. marts 2023

Vi er fem af Matias Faldbakken

"På en ufrugtbar grund tre timer nord for den norske hovedstad bor Tormod Blystad, hans kone Siv og deres to børn. Efter at have lagt sine vilde år bag sig er Tormod nu en stabil og pålidelig familiefar. Men noget mangler i den lille familie, og så ankommer Snusken, den nye familiehund.
Da Snusken dør, efterlader hun et tomrum, der skal udfyldes. Og så en nat befinder Tormod sig foran høvlbænken i garagen og blander rød ler og gødning. Uden at vide det kommer han til at udløse magtfulde kræfter med voldsomme følger."


[Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget]

Vi er fem snød mig med sin bagsidetekst samt en blurb af Jo Nesbø, hvor sidstnævnte siger: "Udkants-Norge møder domestic noir og Mary Shelleys Frankenstien. Og med et chokerende godt resultat. Et virkelig originalt stykke skrivekunst." 

Det lyder jo virkelig interessant, og lige som noget for mig. Men det viste det sig overhovedet ikke at være. Det startede ellers ok ud, og jeg læste hurtigt de første 100 sider, men så lagde jeg bogen fra mig, og jeg var faktisk nødt til at tvinge mig selv til at tage den op igen, så jeg kunne få læst de sidste 100 sider. Vi var bare ikke det rigtig match. 

Forfatteren spiller meget på det groteske og det absurde, hvilket jeg normalt godt kan lide, men han hintet også at der skulle ske noget med Tormod, at det skulle slå klik for ham, men det kom aldrig til at ske. Og det var jeg utrolig skuffet over, for det var her at jeg troede at den knugende følelse af gru af hjemlig uhygge, som bogen synes at bygge op til, ville komme til udtryk og slå benene væk under mig, og virkelig få mig til at frygte for den lille familie. Men det kom aldrig til at ske. Det var så uforløst og spild af potentiale - i hvert fald efter min mening.

Slutningen var også meget brat, og der var ting, som aldrig fik en afslutning. Så det hjalp desværre heller ikke på min skuffelse.

Karakterne var heller ikke særlig spændende, og jeg blev aldrig rigtig engageret i dem og deres liv. Det havde nok været noget andet, hvis Tormod rent faktisk havde knækket, men da det aldrig skete, får jeg aldrig at vide om det kunne have ændret min mening. 

Vi er fem var desværre ikke den læseoplevelse, som jeg havde håbet på, hvilket er en skam, for den havde som sagt potentiale. Men den blev aldrig uhyggelig eller særlig domestic noir agtig, og det føltes, som om jeg måtte kæmpe mig igennem den størstedelen af tiden.


2/5 stjerner

Titel: Vi er fem // Originaltitel: Vi er fem
Forfatter: Matias Faldbakken
Serie: -
Originalsprog: norsk // læst på dansk
Forlag: Gutkind
Udgivet: 1. januar 2020
ISBN: 9788743400066
Sideantal: 214

Ingen kommentarer:

Send en kommentar