Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

mandag den 6. marts 2023

Lygtemanden og Askefruen af Sabrina Mose

"Lygtemanden og Askefruen har levet i pagt med naturen og menneskene i årevis. Men nu er deres hjem og liv i fare.

Lygtemanden plejer at lede mennesker til druknedøden i mosen eller vise dem vej ud af skoven - men han er blevet grådig. Hans skat bringer ham ikke længere den samme glæde, og han er blevet dumdristig og hensynsløs i sin søgen efter noget, der kan fylde hullet i hans indre.

Det er årevis siden, Askefruen og de andre askefrøkener sidst dansede i skoven. Men nu fælder menneskene asketræer i hundredvis, og skoven skrumper, Nogen må tage affære og skabe et samarbejde med menneskene, så de igen forstår skovens vigtighed."



Lygtemanden og Askefruen består af to noveller, som kan læses selvstændig, men som foregår i samme univers, så derfor er det oplagt at læse dem lige efter hinanden. De foregår også i samme univers som Åmanden og Mosekonen. Moskekonen har da også en lille birolle i historien om Lygtemanden.
Ligesom Åmanden og Mosekonen tager Lygtemanden og Askefruen fat i gamle danske myter, og puster nyt liv i dem ved at sætte dem i en mere nutidig ramme.

Lygtemanden har gennem tiderne ledt mennesker, der er faret vild, ud af mosen igen, såfremt de kan betale. Hvis de nægter at betale eller ikke kan, leder Lygtemanden dem dybere ind i mosen, hvor de lider druknedøden. Men der ved at ske noget med Lygtemanden. Han er ikke så stærk som tidligere, og han er blevet mere grådig. 
Askefruen hviler trygt i sit træ, men da mennesker begynder at fælde asketræerne, mærker hun deres smerte. Hun vågner op og vækker de andre askefrøkner for, at de kan stoppe menneskenes massakre.

Jeg synes fortællingen om Lygtemanden var den stærkeste af de to. Askefruen er skam også fin, men jeg synes lidt at det er en skam, at den dækker over så stort et tidsperiode. Det trak ned i dens spændingskurve. Historierne måtte gerne have været længere, især Askefruen, så man bedre kunne komme i dybden med dem. 
Moralen om at menneskene ødelægger naturen bliver også slået fast med syvtommer søm. Den bliver nærmest stoppet ned i halsen på én, og det bliver lidt for meget. Det er en skam, for historierne er rigtig fine, men moralen er lidt for overvældende.
Sproget er beskrivende og stemningsfyldt, hvilket jeg godt kan lide.

Lygtemanden og Askefruen er to gode fantasynoveller, som jeg kan anbefale.


3,5/5 stjerner

Titel: Lygtemanden og Askefruen
Forfatter: Sabrina Mose
Serie: Myternes stemme #2
Sprog: dansk
Forlag: Superlux
Udgivet: 18. september 2022
ISBN: 9788775672158
Sideantal: 144

Ingen kommentarer:

Send en kommentar