Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

mandag den 10. april 2023

Spående Vølve af Malene Sølvsten

"Hejd og lillebroren Gisle er altid på randen af sultegrænsen. De sover i skoven, lever af vilde bær, og hvad de kan tigge sig til. Hejd er synsk, men hun har endnu ikke lært at bruge sine evner. Til en markedsdag leder en mystisk stemme hende hen til et spillebord, og her opdager hun, at hendes magi kan gøre hende rig. 
Men da Gisle dør, opsøger Hejd gudinden Frigg og bønfalder hende om hjælp til at genoplive ham. Frigg afslår, og i stedet må Hejd vende sig mod den unge gud Odin. For at styrke ham, bruger Hejd sine magiske evner til at fortælle hans myter og derved skabe ham til den guddom, vi kender i dag.
Gradvist lærer Hejd at mestre sine evner, men er skepisk, da gudinden Freja fortæller hende, at hun er en vølve, for hvad vil det sige at være en vølve?" 


Spående Vølve er Malene Sølvstens nyeste udgivelse og foregår i samme univers som Ravnenes Hvisken
Vi møder den synske Hejd, der sammen med lillebroren Gisle kæmper for at overleve. Men det går galt og Gisle dør. Hejd opsøger derfor gudinden Frigg, for at få hende til at genoplive ham, men Frigg nægter. Hejd vender sig da mod den unge gud, Odin, og bruger sine synske evner og digte Odins historie, for at kunne give ham nok kræfter til at genoplive lillebroren. Men guderne er ikke nemme at styre, og alle valg har konsekvenser. 

Fortællingen om Hejd danner rammen, så Malene Sølvsten kan genfortælle nogle af de gamle nordiske myter i sin helt egen stil. Hun sætter sit helt eget præg på guderne og deres historier, men er på samme tid tro mod de gamle myter. Jeg synes at det fungerer rigtig godt med rammefortællingen om Hejd, og det er spændende at læse om de kendte guder ud fra forfatterens øjne. 
Som karakter går Hejd fra at være en ung pige, til at være en viljestærk vølve. Selve vølvedelen måtte godt have fyldt endnu mere end den gjorde, for den del fandt jeg meget interessant og fascinerende.

Odin er den gud, der fylder allermest i myterne, med Loke på en flot andenplads, hvilket er forståelig nok. Jeg havde måske håbet at nogle af de andre guder ville fylde lidt mere end de rent faktisk gjorde, men det er nok en smagssag.

Skrivestilen er meget nutidig og Sølvsten'sk. Sproget er beskrivende og malerisk, og man flyver nærmest igennem siderne. Romanen er også illustreret med forfatterens egne linoleumstryk.

Spående Vølve er en medrivende og stemningsfyldt roman, der henvender sig til fans af Ravnenes Hvisken, samt dem der gerne vil læse nogle spændende og anderledes genfortællinger af de nordiske myter. 


4/5 stjerner

Titel: Spående Vølve
Forfatter: Malene Sølvsten
Serie: -
Sprog: dansk
Forlag: Gyldendal
Udgivet: 1. februar 2023
ISBN: 9788702382839
Sideantal: 279

Ingen kommentarer:

Send en kommentar