Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

tirsdag den 30. maj 2023

Askenfjeld af Anne Spanget-Larsen

"Ingen lægger mærke til Mirja, og hun foretrækker det sådan. Hun vil hellere iagttage mennesker og begivenheder på Askenfjeld. Dette ændrer sig natten før solhverv, hvor vildtmaneren Ravn ankommer til borgen. Han vender op og ned på Mirjas liv, og hun må indse, at hun har en rolle i et skæbnesvangert opgør mellem menneske og natur. Til sidst må Mirja træffe det sværeste af alle valg: Kan hun bryde skovens forbandelse og redde dem alle?"


Den forældrelæse Mirja bor på borgen Askenfjeld, hvor hun lever et stille liv i køkkenet. Den omgivende skov har for mange år siden erklæret menneskene fjendskab, så der er langt mellem vildtet, og det er ikke sikkert at man kommer ud af skoven igen, når man først har bevæget sig derind. Da den unge og smukke vildtmaner Ravn kommer til borgen ændrer Mirjas liv sig i et snuptag.

Lad mig starte med at sige, at jeg virkelig godt kan lide Sagnet om Grath og Miramar, som romanen starter med. Den formår at bygge en stemning op, som gør én nysgerrig og interesseret. Forsiden er også spot on i den forbindelse og leder tankerne hen på gamle eventyr. Jeg kan rigtig godt lide ideen bag Askenfjeld, og jeg fandt den også medrivende, men der er desværre nogle ting, som ikke helt fungerer for mig.

Mit største problem med Askenfjeld er, at den er alt for kort. Den vil for meget i forhold til de sider den har, og derfor bliver der bare skrabet lidt i overfladen, hvilket jeg synes er en stor skam. Der er så meget potentiale i historien, og det ville jeg meget gerne have set udfoldet meget mere. 
For jeg synes at præmissen er virkelig interessant. Jeg elsker historier om vældige skove og dyreliv, hvor der er sket et eller andet, som gør at den naturlige balance er blevet skubbet, og i dette tilfælde er det ikke til menneskets fordel. Det havde jeg gerne set endnu mere udfoldet i løbet af historien.
Jeg manglede også flere beskrivelser af den magi, som nogle af karaktererne er i besiddelse af. Det blev en kende for overfladisk.

Forholdet mellem Mirja og Ravn gik alt for hurtigt efter min smag. Jeg havde gerne set, at det havde taget lidt mere tid, for det virkede forjaget. Især når man også tager epilogen i betragtningen. Jeg manglede ganske enkel en større følelsesmæssig investering i de to karakterer og deres forhold.

Forfatteren skriver rigtig godt i et billedskabende sprog, som er både let og flydende. Jeg skal helt klart læse mere af forfatteren. Og jeg kommer også til at læse videre i Askens Magikere, selvom den første bog ikke ramte helt plet for mig. Den har et take på naturen, som jeg rigtig godt kan lide.


2,5/5 stjerner

Titel: Askenfjeld
Forfatter: Anne Spanget-Larsen
Serie: Askens Magikere #1
Sprog: dansk
Forlag: Krabat
Udgivet: 17. september 2022
ISBN: 9788794244404
Sideantal: 244

Ingen kommentarer:

Send en kommentar