Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

torsdag den 22. juni 2023

Papirmenageriet af Ken Liu

"Vor tids eksistentielle og etiske dilemmaer bliver sat under lup i denne miniantologi af en af science fiction-genrens største stemmer. I 'Papirmenageriet' møder vi en dreng, som først finder glæde i sin mors origamifigurer for senere at lægge afstand til sin kinesiske ophav. 'Simulacrum' handler om en fars utroskab og hans simulationsopfindelse, der gør det muligt at genskabe levende kopier af de mennesker, vi ønsker en relation til. 'Det perfekte match' præsenterer os for det ultimative overvågningssamfund, hvor borgerne finder både glæde og undertrykkelse i de nye teknologiske vindinger." 


[Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget]

Papirmenageriet er en lille perle af science fiction noveller, så enkelt og ligetil kan det siges. Det er min første bog af Ken Liu, men det bliver bestemt ikke min sidste.

Papirmenageriet består af de tre noveller, Det perfekte match, Simulacrum og Papirmenageriet. Jeg vil ikke komme for meget ind på de enkle novellers handlinger, for det synes jeg man selv skal læse sig til, men forfatteren tager fat i emner såsom AI, overvågningssamfund og simulation, som er typiske science fiction elementer. De to første noveller er også klart science fiction noveller, mens Papirmenageriet bevæger sig mere over i magisk realisme. Det er for øvrigt også en utrolig smuk historie om et mor/søn forhold og ophav, og jeg elskede de fantastiske origamidyr. 

Det tema som alle novellerne kredser om på den ene eller anden måde er menneskelige relationer. Relationer er ikke nemme, og forældre/barn relationer kan i særdelshed være svære, og det synes jeg forfatteren formår at ramme utrolig smukt igennem hans store fortælleevne. Hans sprog er stærkt og sprudlende og en fornøjelse at læse.

Min eneste kritikpunkt er, at jeg synes det er en skam, at de andre noveller fra samme novellesamling ikke er blevet oversat til dansk. Jeg skal i hvert fald have fundet dem på engelsk på et tidspunkt, så jeg kan læse resten.

Har du lyst til at læse nogle tankevækkende science fiction noveller, kan jeg varmt anbefale denne lille samling.


4,5/5 stjerner

Titel: Papirmenageriet // Originaltitel: The Paper Menagerie and Other Stories
Forfatter: Ken Liu
Serie: -
Originalsprog: engelsk // læst på dansk
Forlag: Falco
Udgivet: 25. september 2022
ISBN: 9788794232609
Sideantal: 94

Ingen kommentarer:

Send en kommentar