Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

torsdag den 8. oktober 2020

Pride and Prejudice af Jane Austen

"How much sooner one tires of any thing than a book!"


Pride and Prejudice (på dansk Stolthed og fordom) af Jane Austen er nok hendes mest kendte værk, og det er da også en af mine favoritter. Jeg bliver ved med at vende tilbage til den, dens karakterer samt historien både i romanformat og som film og tv-serie.

Vi følger familien Bennet, der består af Mr. og Mrs. Bennet, som har fem døtre i den giftefærdige alder - Jane, Elizabeth, Mary, Kitty og Lydia. En dag kommer den rige ungkarl Mr. Bingley til egnen sammen med sin endnu rigere ven Mr. Darcy. Og snart går jagten ind på at skaffe ægtemænd til pigerne. 

Elizabeth er vores hovedperson. Hun har et tæt forhold til Jane, og de to bliver ofte beskrevet som de eneste fornuftige i familien. Kitty og Lydia er, sammen med deres mor, de mest fjollede og løsslupne i familien. Pigerne går kun op i fester og officerer, mens moren er mest interesseret i at få sine døtre godt gift. Faren er tilbagetrukken og vil helst bare være i fred. Han holder dog umådelig meget af at drille sin kone og døtre.
Jeg kan rigtig godt lide Elizabeth som hovedperson. Hun har ben i næsen og står fast ved sine holdninger. Hun er bestemt heller ikke uden fejl, men hun lærer af dem og ændre holdning. Jeg elsker hendes relationer med de andre karakterer og især forholdet til Mr. Darcy. Det er fantastisk underholdende at læse, hvordan deres forhold går fra at være køligt til at være fuld af varme og længsel.
Mr. Darcy er også en karakter, der undergår en stor udvikling, som også er meget bekræftende at følge med i. Det viser at man kan lærer af sine fejl og derved ændre sig. 
Generelt set er jeg vild med alle karakterne, også dem der er en kende overdrevne. De er med til at skabe en virkelig god historie.

Jeg elsker Jane Austens sprog. Det er virkelig smukt og velskrevet. Selvom det er skrevet for over 200 år siden er det ikke svært at læse. Jeg elsker hendes beskrivelser af både karakterer og livet generelt. Der er også en god portion underspillet humor og satire flettet ind i historien, og man smiler og griner, da også flere gange undervejs.

Pride and Prejudice er en af mine yndlingsromaner. Den er romantisk, underholdende og humoristisk. Det er en historie, som jeg aldrig bliver færdig med. Hvis du endnu ikke har prøvet kræfter med Jane Austen vil jeg anbefale dig at starte med Pride and Prejudice.


5/5 stjerner

Titel: Pride and Prejudice
Forfatter: Jane Austen
Serie: -
Sprog: engelsk
Forlag: Penguin Books
Udgivet: 2012 (denne udgave) / oprindelig udgivet 1813
ISBN: 9780143123163
Sideantal: 403

Ingen kommentarer:

Send en kommentar