Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

onsdag den 8. september 2021

Atlantiz af Publius Enigma

"I Globalstaten lever alle evigt. Man skal blot huske at tage sin daglige backup. Så kan man altid blive regenereret i en ny krop, hvis man skulle blive syg eller skadet.
Bagsiden af medaljen er, at der ikke er plads til flere mennesker på jorden. At få børn er derfor forbudt.
Zeta er en af de sidstfødte, og da hun finder ud, at hendes afdøde mor har været med til at bringe ulovligt fødte børn til verden, beslutter hun sig for at gå i hendes fodspor.
Sammen med sin robot, Robby, opsøger hun Livs-opretholderne – et hemmeligt netværk af jordemødre. De skjuler børnene på et hemmeligt sted, der hedder Atlantiz, og sluser dem ud i samfundet, når de bliver voksne.
Men da den onde jordemoderjæger, Evillie, kommer i hælene på dem, tilbyder hun at opfylde et af Zetas største ønsker: At regenerere hendes mor.
Evillie sætter Zeta i et frygteligt dilemma. Hvem skal hun vælge? Sin mor – eller børnene?" 


[Bogen er et anmeldereksemplar fra Valeta]

Jorden er blevet overbefolket, og Globalstaten har derfor forbudt alle at få børn. Til gengæld lever alle evigt, og kan blive regenereret ved sygdom og død, så længe de har husket at lave en backup af deres hukommelse. Jordens ressourcer er derfor under stort pres, fordi der er så få der dør.
Zeta er en af de sidste børn, der er blevet født, og da hendes mor dør under mystiske omstændigheder, har Zeta kun robotten Robby tilbage. Som 15-årig begynder Zeta at undersøge morens død, og i den forbindelse opdager hun et hemmeligt netværk af jordemødre. Det bliver et vildt eventyr for Zeta og Robby, som i sidste ende leder til at Zeta må træffe nogle svære valg.

Zeta er til tider en meget naiv person, og hun træffer nogle mildest talt tvivlsomme valg indimellem, der gør at hun havner i nogle situationer, der kunne have været undgået, hvis hun havde tænkt sig lidt om. Hun stoler også på folk, som hun ingen grund har til at stole på, så jeg havde gerne set at hun havde været mere forsigtig eller mistænksom. Nogle af hendes handlinger kan sikkert forklares med, at hun ikke har haft en nem barndom, men jeg havde gerne set noget mere karakterudvikling hos hende.
Robby er til gengæld en rigtig god modvægt til Zetas mere flyvske og impulsive handlinger. Jeg kunne godt lide dynamikken mellem de to, selvom Zeta ikke altid behandler Robby ordentlig. 

Tempoet er rigtig højt i romanen. Det fungerer rigtig fint det meste af tiden, men jeg synes at slutningen går alt for hurtig. Der måtte forfatteren godt have taget sig mere tid til at udfolde historien. Jeg havde også håbet at der havde været mere fokus på jordemødre gerningen end det var tilfældet.

Forfatteren tager nogle tankeeksperimenter op, som jeg synes giver mulighed for spændende refleksioner. Det passer science fiction genren jo helt perfekt til. Det dystre univers som forfatteren har opfundet er ligeledes interessant, og for min skyld måtte det godt have været uddybet noget mere. Det dystre bliver spædet op med flere humoristiske indspark, så det bliver aldrig for alvor helt dystert.

Atlantiz er en spændingsmættet science fiction roman rettet mod unge, men også voksne kan læse mere. 


3,5/5 stjerner

Titel: Atlantiz
Forfatter: Publius Enigma
Serie: -
Sprog: dansk
Forlag: Valeta
Udgivet: 1. juni 2021
ISBN: 9788771571172
Sideantal: 421

Ingen kommentarer:

Send en kommentar