Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

onsdag den 23. marts 2022

Blomsterdalen af Niviaq Korneliussen

"Hun oplevede det første selvmord, da hun var tretten. Selv vil hun begraves mellem de høje fjelde i den østgrønlandske by Tasiilaq, hvor de navnløse grave på kirkegården i Blomsterdalen er dækket med blå, røde og pink plastikblomster, der skriger i den rene sne.

Hun har en kæreste, hun elsker, en omsorgsfuld familie, og hun er lige kommet ind på universitetet i Aarhus. Verden står åben, men intet føles rigtigt, og gradvist begynder verden at snævre sig ind omkring hende, og en nedtælling begynder."


Jeg-fortælleren er en ung kvinde i starten af 20’erne. Hun er lesbisk, har en dejlig kæreste, en forstående familie, og så skal hun rejse fra Nuuk til Aarhus for at læse antropologi. Men hun føler sig forkert, alene og rodløs. Da kærestens kusine begår selvmord rejser hun tilbage til Grønland, og bliver stadig mere og mere optaget af selvmordsraten blandt unge, og hendes tanker kredser næsten konstant om døden.

Blomsterdalen er meget velskrevet og velfortalt, og jeg blev revet med af historien fra første side. Og sådan fortsatte det de første 2/3 dele af romanen. Men i den sidste 1/3 stod jeg lidt af, for der udviklede hovedpersonen sig i en retning, som jeg ikke var fuldstændig solgt på. Jeg tror, at det jeg manglede var en lidt dybere forklaring på udviklingen. Hovedpersonen er ikke altid helt sympatisk, men jeg synes ikke at det gør så meget i starten (på nær det hun gør mod hendes kæreste), men hen imod slutningen kammer det over. Hun er til tider også meget selvdestruktiv, og det bliver bestemt ikke bedre, da hun bliver besat af selvmordene og døden. Jeg synes det er interessant, at vi aldrig lærer hendes navn at kende. Vi kommer til at kende hende på mange andre måder, men navnet får vi aldrig at vide. 

Jeg kunne rigtig godt lide beskrivelserne både af Grønland og Danmark, og de mennesker, der bor der. Der er rigtig meget fokus på selvmord, så det skal man lige være klar over inden man går i gang. Forfatteren rammer også plet med beskrivelserne af at føle sig forkert og akavet både i nye og gamle relationer. 

Blomsterdalen er en smuk, men også dyster roman om kærlighed, selvmord, sorg og identitet. Der er plads til humor (flere gange er det en meget sort humor), men også dyb fortvivlelse. Det er ikke en lykkelig og let roman, men den er til gengæld rå og utrolig vigtig.


3/5 stjerner

Titel: Blomsterdalen
Forfatter: Niviaq Korneliussen
Serie: -
Sprog: dansk
Forlag: Gyldendal
Udgivet: 21. august 2020
ISBN: 9788702278385
Sideantal: 316

Ingen kommentarer:

Send en kommentar