Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

onsdag den 28. september 2022

Hvor flodkrebsene synger af Delia Owens

"I mange år har rygtet om ”marskpigen” hjemsøgt Barkley Cove, en stille by på North Carolinas kyst. Så da byens unge hot shot, den flotte Chase Andrews, sidst i 1969 findes død i mudderet under brandtårnet lidt uden for byen, mistænker de lokale straks Kya Clark, hende, de lokale kalder marskpigen.

Men Kya er ikke, som man siger. Hun er følsom og intelligent og har overlevet i årevis alene i en hytte i marsken, som hun kalder sit hjem. Hun har fundet venner i mågerne og hejrerne og taget ved lære af de smukke og voldsomme hemmeligheder, som naturen gemmer på. Da to unge mænd bliver fascineret af hendes skønhed, begynder Kya at indstille sig på et nyt liv – indtil det utænkelige sker."


Hvor flodkrebsene synger er en bog, som jeg længe har haft lyst til at læse, og nu har jeg endelig fået det gjort. Jeg vil nemlig meget gerne læse bogen inden filmen udkommer lige om lidt, så det var god motivation til at komme i gang.

Kya Clark bor ude i marsken sammen med sine forældre og søskende. Én for en forlader de hende indtil hun er helt alene, og må overleve så godt hun nu kan og med lidt hjælp fra nogle venlige mennesker. De fleste ser nemlig skævt til hende og kalder hende marskpigen, fordi hun lever i kanten af samfundet. 
To unge mænd bliver dog fascineret af hende, og de ændrer begge hendes liv på den ene eller den anden måde.

Hvor flodkrebsene synger var en overvældende fortælling for mig. Jeg skulle lige i gang med (og det var ikke bogens skyld - jeg havde bare gang i alt for meget på samme tid), men jeg blev fuldstændig opslugt af Kya, naturen og historien. 

Forfatteren vil rigtig mange ting med romanen, og bruger forskellige genrers virkemidler for at komme i mål. Det er er både en coming of age historie, en dysfunktionel familiesaga, en kærlighedshistorie, et mordmysterium og utallige naturbeskrivelser. Selvom det lyder af mange ting, synes jeg det fungerer virkelig godt. Jeg er især vild med alle naturbeskrivelserne. De er fuldstændige fantastiske og jeg har stor lyst til at drage ud og bor i en marsk. En skov kan også gøre det., hvis det skulle være 

Den ensomhed og isolation som Kya føler er fuldstændig hjerteskærende. Hun bliver forladt af alle hun kender, og tvunget til at lære at overleve. Hun møder også kærligheden, men da den ikke helt går som forventet, bliver hun igen ramt af svigt fra én hun elsker. Det er bare så godt skrevet og utrolig medrivende. Sproget er meget smukt og blomsterende, og siderne vendte nærmest sig selv. 

Jeg forstår til fulde, hvorfor så mange har rost Hvor flodkrebsene synger til skyerne, og jeg melder mig straks til koret. Det er en stærk og barsk historie, og jeg håber virkelig meget at filmen yder den retfærdighed og formår at indfange Kyas styrke og skrøbelighed. 


5/5 stjerner

Titel: Hvor flodkrebsene synger // Originaltitel: Where the Crawdads Sing
Forfatter: Delia Owens
Serie: -
Originalsprog: engelsk // læst på dansk
Forlag: Gyldendal
Udgivet: 30. januar 2020 (denne udgave) // oprindelig udgivet 14. august 2018
ISBN: 9788702288889
Sideantal: 373

Ingen kommentarer:

Send en kommentar