Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

torsdag den 24. september 2020

Amok af Richard Bachman

"I Amok fortæller Richard Bachman, alias Stephen King, en barsk, men uhyggelig sandsynlig historie om en teenage dreng, der gør op med sine omgivelser. Det hele er bare blevet for meget: forældrene, skolen, lærerne, kammeraterne. Han tager sin fars pistol og går hen mod skolen - men ved egentlig ikke rigtig, hvad han vil. Måske bare, at nogen hører på ham."


Amok er den første roman som Stephen King udgav under pseudonymet Richard Bachman.

Amok handler om teenageren Charlie Decker, der tager sin fars pistol med i skolen, hvor hanskyder et par lærere og tager sine klassekammerater som gidsler. Herefter begynder nogle timer, hvor politi, skolepsykologen og rektoren forsøger at få Charlie til at overgive sig, men Charlie leger med dem og truer med at dræbe nogle af gidslerne, hvis de ikke gør som han siger. Klasselokalet begynder langsomt at blive til en psykoterapitime, mens både Charlie og klassekammeraterne begynder at åbne op for fortiden.

Jeg læste denne korte roman for flere år siden, og jeg kunne huske lidt af den (blandt andet morens puslespil stod tydelig frem for mig). Jeg kan ikke helt huske, hvad jeg synes om den første gang jeg læste den, men ved denne genlæsning må jeg indrømme, at jeg desværre hverken var helt fanget af historien eller karakterne.  

Charlie er vores hovedperson og jo længere vi kommer ind i historien, jo mere får vi at vide om ham. Fortællingen skifter nemlig mellem hans nutid og fortid, hvor vi blandt andet udforsker hans forhold til forældrene og skolekammeraterne. Forholdet til faren er især helt forfærdelig. Langsomt finder vi også ud af, hvorfor han har taget en pistol med i skole. Jeg synes at det fungerede fint med at skifte mellem fortid og nutid.
Vi får også til at vide mere om Charlies klassekammerater, men jeg fandt dem bare ikke særlig interessante. Jeg ved heller ikke rigtig, hvad jeg skal synes om Charlie. Hans forhold til faren fandt jeg interessant, men hans forhold til klassekammeraterne og deres indbyrdes forhold til hinanden sagde mig bare ikke noget. Jeg manglede simpelthen, at der var noget mere på spil. 

Slutningen var en overraskelse, som jeg ikke havde set komme. Det var jeg glad for, for generelt fandt jeg historien ok, men heller ikke mere end det. Jeg kan godt se hvad Bachman/King ville med bogen, men Amok var bare ikke en bog for mig.

__________


2/5 stjerner

Titel: Amok // Originaltitel: The Rage
Forfatter: Richard Bachman
Serie: -
Originalsprog: engelsk // læst på dansk
Forlag: Forlaget Artia
Udgivet: 1995 (denne udgave) // oprindelig udgivet 6. september 1977
ISBN: 9788789918440
Sideantal: 165

Ingen kommentarer:

Send en kommentar