Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

torsdag den 3. september 2020

In an Absent Dream af Seanan McGuire

"Lundy is a very serious young girl who would rather study and dream than become a respectable housewife and live up to the expectations of the world around her. As well she should.
When she finds a doorway to a world founded on logic and reason, riddles and lies, she thinks she's found her paradise. Alas, everything costs at the Goblin Market, and when her time there is drawing to a close, she makes the kind of bargain that never plays out well."



In an Absent Dream er fjerde bind i serien Wayward Children, og denne gang får vi Lundys historie, som vi første gang mødte i Every Heart a Doorway

Katherine Lundy er seks år, da hun finder ud af at hele hendes liv er planlagt på forhånd. Hun skal være stille, pligtopfyldende og ikke fylde for meget i verden. Det er drengenes opgave. Og eventyr er da slet ikke noget for piger. Nej, hun er skabt til at være nogens hustru og mor. Men Lundy ved allerede, at hun ikke ønsker sig sådan et liv, og en dag finder hun dør, der ændrer hendes liv for evigt.

Den dør som Lundy finder bringer hende til the Goblin Market, som er et sted, der er blevet beskrevet flere gange i litteraturen, blandt andet i Goblin Market af Christina Rossetti, som jeg læste for nogle år siden.
The Goblin Market er bygget på regler, som man skal overholde medmindre man har lyst til at betale prisen for at bryde dem. Man skal for eksempel passe på med at stille spørgsmål, og så skal man altid give en fair værdi, når man laver en handel. Den sidste er nok en af de vigtigste regler, for her skal man virkelig tænke sig om og være forsigtig, for hvad der er fair værdi for én er nødvendigvis ikke fair værdi for en anden. Og snyder man straffer the Goblin Market én med gæld, og bliver gælden for høj, kan man ende med at miste sig selv. Denne præmis er virkelig spændende, og jeg synes at forfatteren virkelig får udnyttet dens potentiale på de forholdsvis få sider hun har til rådighed. Den eneste kritik jeg har, er at en del af Lundys eventyr sker udenfor romanens sider og bliver blot nævnt i forbifarten. Det er en skam for jeg ville virkelig gerne have læst dem. Jeg kunne sagtnes have læst en 500 sider roman, hvis det skulle være. 

The Goblin Market lærer Lundy utrolig meget om hende selv. Hun både får og mister venner. For første gang føler hun, at hun hører til, at hun har fundet hjem. Det opdager vi som læser, da Lundy for lov til at rejse frem og tilbage mellem the Goblin Market og den verden og familie hun forlod. Det er også utrolig hjerteskærende at få indblik i den familie hun vælger fra hver gang hun tager tilbage til the Goblin Market. Især da hendes lillesøster bliver stor nok til at stille spørgsmål om hvorfor hun vælger at forlade dem gang på gang. Seanan McGuire skaber nogle virkelig stærke relationer mellem karakterne, og det er hårdt at følge Lundy, når hun skal vælge dem fra eller til. 

Endnu en gang har Seanan McGuire skrevet en helt fortryllende roman. Jeg elsker simpelthen denne serie, og jeg vil anbefale den til alle, der elsker smukke og hjerteskærende historier. Jeg glæder mig i hvert fald til at læse det næste eventyr i serien.



4,5/5 stjerner

Titel: In an Absent Dream
Forfatter: Seanan McGuire
Serie: Wayward Children #4
Sprog: engelsk
Forlag: Tor.com
Udgivet: 8. januar 2019
ISBN: 9780765399298
Sideantal: 204

Ingen kommentarer:

Send en kommentar