Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

tirsdag den 15. september 2020

'Salem's Lot af Stephen King

"'Salem's Lot is a small New England town with the usual quota of gossips, drinkers, weirdos and respectable folk. Of course there are tales of strange happenings—but not more than in any other town its size.
Ben Mears, a moderately successful writer, returns to the Lot to write a novel based on his early years, and to exorcise the terrors that have haunted him since childhood. The event he witnessed in the house now rented by a new resident. A newcomer with a strange allure. A man who causes Ben some unease as things start to happen: a child disappears, a dog is brutally killed—nothing unusual, except the list starts to grow.
Soon surprise will turn to bewilderment, bewilderment to confusion and finally to terror..."


Jeg har været fan af vampyrfortællinger lige så længe jeg kan huske. Jeg har altid fundet vampyrer utrolig fascinerende, og jeg elsker når forfattere og filmskaber tager livstag med disse udøde skabninger. Nogle er selvfølgelig mere vellykket end andre, men står der vampyr i titel eller beskrivelse, er der stor sandsynlighed for, at jeg tjekker romanen/filmen ud på et tidspunkt.

Stephen King har også taget livtag med vampyrgenren, og det skete faktisk allerede i hans anden roman 'Salem's Lot.
Forfatteren Ben Mears er vendt tilbage til den lille og stille by Jerusalem's Lot ('Salem's Lot), hvor han boede et par år som barn. Han har planer om at skrive om det forladte Marsten House, der har lagt baggrund for mange af hans barndomsmareridt. En aften forsvinder en ung dreng på vej hen til en ven, og snart derefter begynder folk at blive syge, nogle dør mens andre forsvinder. Folk begynder at høre mærkelige lyde i natten, og Ben begynder at kredse sig ind på sandheden bag den mystiske sygdom og forsvindingerne. 

Kendetegnende for mange af Stephen Kings romaner starter historien stille og roligt ud, mens stemningen og følelsen af gru og uhygge langsomt bliver bygget op indtil den får fuld hammer hen mod klimaks. Det er en meget effektiv spændingsopbygning, og man sidder da også på kanten af stolen flere gange under læsningen. Vi kommer til at kende byen og dens indbyggere på gode godt og ondt inden den falder fra hinanden, og ingen skriver små provinsbyer som King. Han er en mester indenfor det (foruden at være en mester indenfor horrorgenren). 
'Salem's Lot er en by, hvor udviklingen er stort set stoppet. Der er ikke de store fremtidsudsigter, men alligevel går hverdagen videre. Men det er også en by, der er fyldt med nostalgi, om det så er Ben Mears eller Stephen Kings egen der er spil. Og så er der selvfølgelig det forladte hus på bakken, der med døde øjne stirrer ud over resten af byen. Marsten House er et billede på det klassiske hjemsøgte hus, og King udnytter det effektivt. 

Vi møder rigtig mange karakterer i 'Salem's Lot, da vi møder en stor del af byens indbyggere. Nogle kommer vi til at kende bedre end andre, da vi bruger mere tid på dem, såsom Ben Mears, Susan Norton, Matt Burke, Mark Petrie, Father Callahan og Dr Cody, der forsøger at bekæmpe vampyrmesteren og hans hjælpere. Der er god karakterbeskrivelse og -udvikling på de fleste af dem, og jeg kom til at holde af de fleste af dem (og frygte for deres liv, som man skal, når man læser en King gyser).

'Salem's Lot er en velskrevet og velfortalt roman, som jeg vil anbefale til alle, der elsker en fantastisk historie. Det er en fortælling hvor vampyrerne har tænder og klør, hvor de går efter deres kære, og hvor ingen kan vide sig sikker. Men det er ikke blot en vampyrfortælling. Det er også en fortælling om en lille provinsby og dens indbyggere. En fortælling om at tro på sig selv og andre, og en fortælling om at kæmpe mod en ondskab, der kan bære ansigtet af én man holder af. 4/5 stjerner

Titel: 'Salem's Lot
Forfatter: Stephen King
Serie: -
Sprog: engelsk
Forlag: Hodder & Stoughton
Udgivet: 10. november 2011 // oprindelig udgivet 17. oktober 1975
ISBN: 9781444708141
Sideantal: 751

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar