Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

mandag den 11. april 2022

Byttedyr af Lise Villadsen

"Wilma på 16 flytter ind hos en familie i Florida, hvor hun skal være på udveksling i et år. Hun glæder sig til at opleve alt det, hun har drømt om: gyldne sandstrande, swimmingpool i baghaven, highschool og hemmelige fester.
Men ikke alt er som i de glittede brochure. En lokal pige er forsvundet, kort efter forsvinder endnu en pige, og det går op for Wilma, at et rovdyr skjuler sig i skyggerne. Hun har færten af det - eller har hun?
Noget går helt galt for Wilma, mens hun er i Florida. Det her er hendes historie."


Wilma rejser til USA for at være udvekslingsstudent i et år. Hun skal bor hos familien Stoner i Florida, der består af Mariann (mor), Joseph (far), Jamie (teenagesøn) samt Rebecca (teenagedatter). Rebecca forsøger at tage Wilma under hendes vinger, men Wilma passer ikke rigtig ind. Kort efter at Wilma er ankommet bliver liget af en forsvunden pigen fundet. Wilma har en veludviklet 6. sans (ifølge hende selv), og hun bliver hurtigt optaget af, at finde morderen.

Jeg vidste ikke særlig meget om Byttedyr, da jeg begyndte at læse den, og det er jeg utrolig glad for. Det var en bog, der blev ved og ved med at overraske mig undervejs, og det var virkelig fedt. 
Som læser får vi allerede fra de første to sider en fornemmelse af, at et eller andet frygteligt er sket, men vi ved bare ikke hvad det er. Det er Wilma, der fortæller historien, og det gør hun i en blanding af flashback til hendes oplevelser i USA, samt i et form for nutidsspor, hvor hun taler direkte til læseren. Dette fungerer uhyre godt, og gør at man som læser sidder limet til siderne for at få det hele med. 

Jeg kan rigtig godt lide Wilma som karakter. Jeg var fuldstændig vild med, at hun sammenlignede mennesker med dyr, og at hun gik så meget op i det. Det var fascinerende at læse, og det sagde også rigtig meget om hendes som person, og hvordan hendes relationer til de forskellige mennesker var. 
Hun er også en upålidelig fortæller, hvilken er en anden grund til, at jeg blev fuldstændig skudt i Byttedyr. Det er ikke så tit at man støder på upålidelige fortællere i YA, så det var fedt at opleve det her. Og selvom jeg ved at Wilma ikke er til at stole på (eller jeg ved i hvert fald ikke, hvor meget jeg kan stole på hende), blev jeg alligevel halvvejs forført af den måde hun retfærdiggøre sig selv på.

Byttedyr er en meget velskrevet og nervepirrende roman. Karakterne er fantastiske på hver deres måder, den er total uforudsigelig, og den endte slet ikke, som jeg havde troet. Den får mine varmeste anbefalinger.


4,5/5 stjerner

Titel: Byttedyr
Forfatter: Lise Villadsen
Serie: -
Sprog: dansk
Forlag: Gyldendal
Udgivet: 29. november 2021
ISBN: 9788702332148
Sideantal: 220

Ingen kommentarer:

Send en kommentar