Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

mandag den 4. april 2022

Mit år med ro og hvile af Ottessa Moshfegh

"Hun har alt. Hun er ung, flot, slank, hun er nyuddannet fra Columbia, lever af en stor arv og har en lejlighed på Manhattan. I New York år 2000 er den moderne verden på sit absolut højeste, alt er tilgængeligt, og døgnets timer skal udnyttes maksimalt. At sove, i stedet for at arbejde eller nyde, betragtes som en svaghed. Men samtidig udskrives sovepiller, som var det slik.

Hun beslutter – efter at være blevet fyret for sine time-lange lure på arbejdet – at sove i et år. Måske er en kemisk dvaletilstand den eneste vej ud af en speedet samtid? En ting er sikkert: Hendes psykiater hjælper gerne."


Jeg vil starte med at sige, at bogens cover ikke er min kop te. Jeg kan godt lide de forskellige elementer hver for sig, men jeg kan ikke lide dem, når de bliver mikset sammen på denne måde. Når det nu er sagt, så er jeg glad for, at jeg kunne se bort fra coveret og læse bogen, for den gemmer på flere interessante ting.

Vores hovedperson har tilsyneladende det hele. Hun er ung, smuk, veluddannet og ganske velstående. Hun bor i den rigtig del af New York og går i det rigtige tøj. Hendes forældre er godt nok døde, hendes "kæreste" Trevor er en nar, hendes eneste veninde Reva er omklamrende og jobbet er ikke noget for hende. Så skraber man lidt ned i overfladen, er tingene ikke helt så idylliske, og hun længes forståeligt nok efter noget andet. Hun beslutter sig derfor at sove i et år, og finder Dr. Tuttle, som skal holde hende forsynet med piller. Det bliver begyndelse for et stadig større forbrug af piller, der skal holde hende i apati og ikke mindst søvnens favn.

Den navnløse hovedperson er ikke den mest sympatiske person, og det vil måske være et problem for andre, men jeg fandt det faktisk dejligt forløsende. Hun er virkelig ubehøvlet over for de få mennesker, som rent faktisk holder af hende, såsom Reva, og lader sig udnytte af andre såsom kæresten Trevor. Hun udnytter selv Dr. Tuttle, men Dr. Tuttle er også helt udenfor pædagogisk rækkevidde. Hun hører ikke efter, hvad hendes patienter siger og glemmer oplysninger hun har fået af vide før. Det er også i møderne mellem hovedpersonen og Dr. Tuttles at bogen bliver meget sort humoristisk, nogle gange nærmest tragikomisk. 
Hovedpersonen er virkelig god til at observer mennesker, men hun er virkelig dårlig til at knytte sig til dem. Det er igennem flere flashback at vi finder ud af, hvorfor vores hovedperson er blevet, som hun er.

Jeg kan rigtig godt lide skrivestilen, og selvom jeg ingen anelse har om, hvor bogen vil tage mig hen undervejs, er jeg fanget ind af stemningen og atmosfæren. Generelt set har hele bogen en satirisk tone, som jeg rigtig godt kan lide. Slutningen er helt igennem genial, men også hjerteskærende og grum.

Mit år med ro og hvile handler om ensomhed, misbrug, sorg og tab. Den er fin roman, der bevæger sig mellem det satiriske og alvorlig, mens den fortæller om en morderne verden, der kan være svær at leve i.


3/5 stjerner

Titel: Mit år med ro og hvile // Originaltitel: My Year of Rest and Relaxation
Forfatter: Ottessa Moshfegh
Serie: -
Originalsprog: engelsk // læst på engelsk
Forlag: Rosinante
Udgivet: 5. maj 2021 (denne udgave) // oprindelig udgivet 10. juli 2018
ISBN: 9788763862875
Sideantal: 259

Ingen kommentarer:

Send en kommentar