Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

mandag den 6. juni 2022

Kuppelbyens hemmelighed af Stine Bahrt

"15-årige Nil bor under en gigantisk kuppel, som beskytter de sidste mennesker på Jorden mod en ødelagt verden. Befolkningen i Kuppelbyen er opdelt i evneløse og urværkere, for i Kuppelbyen er moderne teknologi bandlyst, og alt drives i stedet af mekaniske urværker.

Da Nil opdager, at hun har urværksevner, må hun forlade sin familie og begynde på Urværkerskolen. Men noget er helt galt i Kuppelbyen, og snart er Nil hvirvlet ind i begivenheder, der truer det lille samfunds skrøbelige eksistens. Samtidig skal hun forholde sig til sine første svære oplevelser med kærligheden og en voksende forvirring omkring sin seksualitet."


Det første der tiltrak mit øje ved Kuppelbyens hemmelighed var dens forside, som jeg synes er interessant, og gjorde mig nysgerrig på mere. Det næste der tiltrak mig, da jeg havde undersøgt bogen lidt nærmere, var at genren er steampunk. Det er ikke så tit jeg støder på steampunk skrevet af danske forfattere, så dette skulle helt sikkert tjekkes ud.

Kuppelbyen er delt op i urværkerne og de evneløse, hvor urværkerne tilhører overklassen og har langt flere goder og fordele end de evneløse, hvad enten det kommer til mad, tøj eller andre fornødenheder. 15-årige Nil opdager, at hun er urværker og bliver derfor optaget på Urværksskolen, hvor hun skal lære at bruge sine evner til at skabe mekaniske urværker. Hun finder ud af, at hendes evner er anderledes end de andre urværkerelevers, men hun må holde denne oplysning skjult, da det kan blive farligt for hende, hvis de forkerte opdager det. Nil opdager også, at der er et eller andet galt ved det, hun altid har fået fortalt om Kuppelbyen og sætter sig for at undersøge tingene nærmere.  

Der var nogle ting, som jeg rigtig godt kunne lide ved Kuppelbyens hemmelighed, og så var der nogle ting, der trak min læseoplevelse ned. 
Lad os starte med de gode ting.

Jeg er vild med det univers som forfatteren har skabt. Beskrivelserne var virkelig gode, og jeg var meget fascineret af de forskellige urværksmaskiner, som skal hjælpe menneskene i deres dagligdag. Det var virkelig godt tænkt, og ikke lige noget jeg mindes at have stødt på tidligere. Magisystemet var også rigtig interessant, og jeg var vild med blandingen af steampunk, science fiction og fantasy.
Hemmeligheden bag Kuppelbyens oprindelse var også rigtig spændende, men den skal selvfølgelig ikke afsløres her.
Generelt er flowet i historien rigtig god, og spændingsniveauet er stødt stigende. Den tager også temaer op såsom klimakrise, biodiversitet, social ulighed, magtforholde og identitet, som er yderst relevante. Bogen er også meget velskrevet og underholdende.


Og nu til det som jeg var knap så vild med.

Kærlighedsdelen. Den fyldte en hel del mere end jeg lige havde forventet, og desværre var det ikke på en god måde. Nil finder ud af at hun er tiltrukket af flere køn (hvilket jeg godt kunne lide), men desværre gentog bogen nogle negative troper omkring bi personer. Heriblandt at bi personer er utro, og det at det at være biseksuel bare er en fase, hvilket virkelig pisser mig af. Nil er tydeligvis forelsket/tiltrukket af flere personer, så jeg forstod ikke, hvorfor hun ikke måtte være polyamorøs.
Derudover bliver Nils grænser overtrådt hele tiden, selvom hun har sagt tydeligt nej, og hun vælger at blive ved med at hænge ud med fyren (!). Det fattede jeg ikke en meter af, og desuden er det med til at fastholde en meget skadelig fortælling, om at når du er forelsket i en anden person, så er det okay at overskride alle deres grænser, for til sidst vil de falde for dig. 
Jeg kunne heller ikke lide, hvad der skete med karakterne Zola og Cirillia hen mod slutningen af bogen. Det var bare rigtig træls. 
Jeg kunne rigtig godt lide ideen om at Nil skulle udforske sin seksualitet, og at hun er forvirret undervejs. Men jeg synes bare ikke udførelsen er helt vellykket, som kan læses i eksemplerne ovenover.

Selvom jeg ikke var vild med alle delene af Kuppelbyens hemmelighed, så synes jeg stadig, at det er en interessant historie og univers, og jeg vil gerne læse videre i serien, når det næste bind udkommer.


3/5 stjerner

Titel: Kuppelbyens hemmelighed
Forfatter: Stine Bahrt
Serie: Urværkerne #1
Sprog: dansk
Forlag: Forlaget KRABAT
Udgivet: 18. september 2021
ISBN: 9788793974906
Sideantal: 389

Ingen kommentarer:

Send en kommentar