Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

mandag den 27. juni 2022

Jekyll & Hyde genfortalt af Kenneth Bøgh Andersen

"Jekyll & Hyde genfortalt er Kenneth Bøgh Andersens version af den dystre og foruroligende fortælling om doktoren, der gør en enestående opdagelse og kaster sig ud i en farlig leg med menneskets mørke side. Det er en isende historie om facader, hemmeligheder og ondskab - og det mest skræmmende uhyre af alle: det, som bor inde i os selv."


Jeg kender godt historien om Dr. Jekyll and Mr. Hyde, men jeg har faktisk aldrig læst den originale roman af Robert Louis Stevenson, selvom jeg har haft den stående på reolen i nogle år efterhånden. (Og det skal jeg snart have gjort noget ved).

Men ligesom med Frankenstein genfortalt har Kenneth Bøgh Andersen påtaget sig opgaven med at genfortælle historien om Jekyll og Hyde, og han gør det helt eminent. 

Handlingen tager sin begyndelse i London i 1886. En kold og mørk januar bliver en lille pige brutalt overfaldet. Sagfører Gabriel Utterson hører om sagen fra en bekendt, og beslutter sig for at undersøge sagen nærmere, da det ser ud til at en af hans klienter, lægen Henry Jekyll, kan være involveret. Det bliver starten på en rejse i mennesket dybeste og mørkeste afkroge.

Lægen Henry Jekyll er en sympatisk mand, der gennem videnskabelige forsøg udvikler en mikstur, der får en yderst mørk side frem i den, der drikker den. Lægen drikker selvfølelig den selv og bliver til Edward Hyde. Jekyll oplever alt hvad Hyde gør, og i starten nyder Jekyll at kunne smide hæmningerne igennem Hyde. Men Jekyll er ikke klar over, hvilket monster han har sluppet løs i Londons gader, for hver gang han drikker miksturen og Hyde kommer frem til overfladen, bliver Hyde stærkere og stærkere.
Det er utrolig fascinerende at læse om den dualitet, som Jekyll og Hyde symboliserer. Det er et indblik i menneskets dybeste og mest skræmmende afkroge. For som romanen viser er det mest ondskabsfulde monster, det der bor i os selv.

Kenneth Bøgh Andersen skriver som altid helt forrygende. Han har ændret lidt på handlingen og selvfølgelig moderniseret sproget. Alle ændringerne bliver gennemgået i efterskriftet, og så kan man jo altid læse den originale fortælling. Kenneth Bøgh Andersen har en stor respekt for genren og den originale fortælling, og det kan tydeligt mærkes, når man læser romanen. Han er virkelig en mesterlig fortæller, der forstår at fremkalde stemningsfulde og gåsehudsrejsende historier.
Jeg synes, at det er virkelig fedt, at han har sat sig for at genfortælle nogle af horrorgenrens klassikere. Selvom jeg rigtig gerne vil læse klassikere og har rigtig mange stående, har jeg svært ved at knække koden og komme i gang med at læse dem. Det er helt klart noget jeg gerne vil arbejde med fremover, og så er det rigtig dejligt at disse genfortællinger af Frankenstein og Jekyll & Hyde giver mig lyst til at læse de originale fortællinger. 

Jekyll & Hyde genfortalt er illustreret af Rasmus Jensen, som også illustrerede Frankenstein genfortalt, og igen rammer han plet med sine sort/hvide illustrationer, som er med til at understrege den dystre stemning. 

Jekyll & Hyde genfortalt er en skræmmende og medrivende fortælling om det gode og onde i menneskets natur. Jeg vil anbefale den til alle, der elsker en god og solid gyserroman, og som ikke er bange for at blive skræmt.


5/5 stjerner

Titel: Jekyll og Hyde genfortalt
Forfatter: Kenneth Bøgh Andersen // Illustrator: Rasmus Jensen 
Serie: -
Sprog: dansk
Forlag: Politikens Forlag
Udgivet: 30. marts 2022
ISBN: 9788740064568
Sideantal: 288

Ingen kommentarer:

Send en kommentar