Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

fredag den 21. oktober 2022

Persuasion af Jane Austen

"At twenty-seven, Anne Elliot is no longer young and has few romantic prospects. Eight years earlier, she had been persuaded by her friend Lady Russell to break off her engagement to Frederick Wentworth, a handsome naval captain with neither fortune nor rank. What happens when they encounter each other again is movingly told in Jane Austen's last completed novel. Set in the fashionable societies of Lyme Regis and Bath, Persuasion is a brilliant satire of vanity and pretension, but, above all, it is a love story tinged with the heartache of missed opportunities."


Den 19-årige Anne Elliot er forlovet med den flotte sømand Frederick Wentworth, men Anne bliver overtalt af familie og nærmeste venner til at bryde forlovelsen, da de mener at han er upassende som ægtemand, da han ingen formue har. Otte år senere krydses deres veje helt tilfældigt igen. Wentworth er nu blevet kaptajn og ganske velhavende. Han har dog hverken glemt eller tilgivet Anne for at knuse hans hjerte. Anne er stadig forelsket i ham, og fortrydelig over, at hun lod sig overtale til at bryde forlovelsen imellem dem. Er der håb for at Anne kan finde lykken?

Det er anden gang jeg læser Persuasion, og den er lige så god, som første gang jeg læste den. 
En del af min fascination ved den, er at det er en gammel kærlighed, som ingen af de involverende rigtig har givet slip på, der bliver fremhævet. I de to andre Jane Austen romaner, som jeg indtil videre har læst, er det altid en ny kærlighed/forelskelse, der er i fokus, så det var virkelig fint med noget afveksling. Der var fokus på en tabt kærlighed, knuste hjerter, forviklinger og nag, men sidenhen også håb og opblomstring af kærlighed, tilgivelse og selvforståelse. 

Anne bliver af hendes familie hele tiden sat til en side. Hun er nærmest gennemsigtig for dem og de tager yderst sjældent hendes ord og meninger til efterretning. Hun er lidt af en grå mus i deres øjne, der ikke er værd at spilde alt for meget tid. Medmindre de selvfølgelig skal blande sig, hvem hun skal gifte sig med eller udnytte hendes gode væsen. Så er de fyr og flamme. 

Generelt var Jane Austen genialt til at lave vittige og satiriske karakterbeskrivelser, og det ses også tydeligt i Persuasion. Selvom romanen er udgivet i 1817 virker den bestemt ikke forældet i hverken skrivestil og emne. Skønt der er ord, som ikke rigtig bliver anvendt mere, synes jeg man hurtigt vender sig til skrivestilen, og jeg må bare sige, at jeg vild med den måde hun beskriver både karakterer, landskaber og sociale status. Jeg kan også rigtig godt lide den samfundskritik som Jane Austen får pakket ind i romanen. Hun havde en skarp pen, og det er en fryd at læse.

Persuasion er en rørende og fortryllende historie om en dyb kærlighed og om ikke at lade sig presse af andre. Det er en virkelig fantastisk roman, som jeg helt sikkert vil genlæse igen engang ude i fremtiden.


4/5 stjerner

Titel: Persuasion
Forfatter: Jane Austen
Serie: -
Sprog: engelsk
Forlag: Penguin Classics
Udgivet: 24. april 2012 (denne udgave) // oprindelig udgivet 20. december 1817
ISBN: 9780141197692
Sideantal: 250

Ingen kommentarer:

Send en kommentar