Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

fredag den 28. oktober 2022

Syng, levende og døde, syng af Jesmyn Ward

"Jojo og hans lillesøster Kayla bor hos deres bedsteforældre Mam og Pop ved kysten i Mississippi. De ser til tider deres mor Leonie, som kæmper med sit stofmisbrug. Leonie trøstes og hjemsøges på én gang af forestillinger om sin døde bror, som kun kommer til hende, når hun er påvirket, og hun forsvinder gang på gang ind i rusen, væk fra sine børn. Mam er syg af kræft, og Pop forsøger stille at styre husholdningen og vise Jojo, hvordan man er en mand. Da børnenes hvide far bliver løsladt fra fængslet, pakker Leonie sine børn og en ven sammen og sætter af sted i bil på tværs af staten på en både farefuld og løfterig færd."


[Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget]

Syng, levende og døde, syng var ikke bog, som jeg vidste noget som helst om, før jeg gik i gang med den. Jeg blev simpelthen indfanget af den smukke forside.

13-årige Jojo bor sammen med sin lillesøster Kayla og deres mor hos bedsteforældrene Mam og Pop. Moren, Leonie, er stofmisbruger, mens deres far, Michael, er i fængsel. Da deres far skal løslades beslutter Leonie sig for at køre tværs gennem staten sammen med en veninde, og med en modvillig Jojo og en syg Kayla på bagsædet. Det bliver en begivenhedsrig tur med både svigt og spøgelser i kølvandet.

Romanen er meget smuk skrevet med et blomsterende og lyrisk sprog. Der er en fortættende stemning i det meste af bogen, og jeg ventede bare på at skulle poppe en ventil eller to hos nogle af karakterne. Helt så dramatisk blev det ikke, men der var nogle virkelig gode beskrivelser af en mor (Leonie), der ikke kunne finde ud af at være mor for sine børn men mere gik op i stoffer og kæresten, en far (Michael) som heller ikke rigtig ved hvordan man er far, en ung dreng (Jojo) som vil gøre alt for at beskytte sin lillesøster, og to bedsteforældre, der prøver at give deres børnebørn den bedste opvækst selvom de kæmper mod stærke kræfter.
Jojo står især tydelig for mit indre blik. Han er virkelig godt beskrevet og hans kampe er hjerteskærende. Selvom Leonie er en forfærdelig mor, der er plaget af sit stofmisbrug, var hun også en interessant karakter. Når hun er høj kan hun nemlig se og tale med hendes afdøde bror, og sådan er der flere af karakterne, der er hjemsøgt af spøgelser. Det er nemlig ikke kun de levende, der får en stemme, men i høj også de døde giver deres besyv med og fortæller dele af deres historier.

Forfatteren bruger rigtig meget magisk realisme i form af de forskellige spøgelser, men jeg synes desværre ikke rigtig potentialet blev indfriet eller forløst, især når man ser på hvor meget de egentlig fyldte i romanen. Det trak desværre læseoplevelsen ned for mig.

Syng, levende og døde, syng er en nutidig familiefortælling, som tager fat i emner som race, rasisme, fattigdom, stofmisbrug og kriminalitet. Der er nedarvede traumer og smerte, der bliver givet videre til den næste generation, hvad enten karakterne vil det eller ej. Der er således ikke meget håb at spore i romanen. Til gængæld sætter den tanker i gang hos sin læser.


3/5 stjerner

Titel: Syng, levende og døde, syng // Originaltitel: Sing, Unburied, Sing
Forfatter: Jesmyn Ward
Serie: Bois Sauvage #2
Originalsprog: engelsk // læst på dansk
Forlag: Hr. Ferdinand
Udgivet: april 2018 (denne udgave) // oprindelig udgivet 5. september 2017
ISBN: 9788740046427
Sideantal: 304

Ingen kommentarer:

Send en kommentar