Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

onsdag den 16. november 2022

Når stjerner falder af K. L. Berger

"De døde flød i gaderne.
Det var en helt almindelig torsdag i marts.
Og så alligevel ikke. Det var dén torsdag, det hele begyndte. Dér det hele endte. Afhængig af ens personlige filosofi selvfølgelig. Du kan mene hvad du vil - se glasset som halvt fyldt eller halvt tomt. I hvert fald var det dén dag, alt forandrede sig for mig og resten af menneskeheden. Det af den, der var tilbage, i det mindste.
Mit navn er SW-9935-9830. Du kan også kalde mig Grace Halley, hvis du vil. Jeg reagerer på begge.
Dette er min historie. Nej, stryg det. Det er hele menneskehedens historie. For hvis ikke jeg kan være helten i min egen historie, kan jeg i det mindste være skurken i andres...

I en dystopisk fremtid har de himmelske Stjerner har levet iblandt os i snart ti år. De har testet vores værdi, vores evne til at overleve og om vi overhovedet fortjener at blive flyttet til en ny planet med en ny fremtid. I år er vores sidste håb. I år er vores sidste chance for at bevise, at vi er arbejdet værd. Vil dette langt om længe blive året hvor vi beviser vores værd? Eller er mennesket dømt til undergang?"


Når stjerner falder er den første bog i en ny science fiction dystopisk serie af K. L. Berger.

Jorden og menneskeheden har været truet af udryddelse i mange år. Men for 10 år siden kom en gruppe væsner kaldet Stjerner til jorden for at tilbyde menneskerne en ny fremtid. De tilmeldte mennesker skal blot består en test, Overhøringen, der beviser deres evner og værdi. Problemet er at ingen endnu er vendt levende tilbage fra testen. Grace Hall melder sig til testen, for at redde sin lillebror, der er meget syg. Undervejs opdager hun dog, at tingene ikke er helt, som hun tror.

Jeg læste Når stjerner falder på ganske få timer under efterårets Readathon på biblioteket, og den hjalp med at holde mig vågen efter over 14 timers læsning. Men selvom den gjorde det, og selvom der er ting, som jeg godt kan lide ved den, er der også steder, hvor den ikke kommer helt i mål for mig.

Jeg er vild med både dystopiske og science fiction bøger, så jeg var spændt på, hvordan de to genrer ville blive blandet sammen i denne roman. Jeg synes det fungerer meget godt. Den dystopiske stemning bliver beskrevet ganske fint, og så er der også nogle fede science fiction elementer, især i form af de mystiske Stjerner.

Jeg kan også rigtig godt lide de Hunger Games vibes jeg får af Grace tur i Overhøringen. Der er meget survival mode over det. Måske er hun lidt for godtroende og venlig indimellem, det er jo en overlevelsestest, men det fungerer det meste af veje. Der er også knald på tempoet, på den gode måde, og det gør også at man lige kan snuppe et kapitel mere.

Jeg savner dog at der er noget mere worldbuilding i løbet af bogen. Det vi fik, synes jeg er meget interessant, men jeg føler også, at den kun skraber ganske lidt i overfladen, og at der gemmer sig meget mere nedenunder. Jeg vil bare så gerne vide noget mere om det univers og de væsner, som forfatteren har skabt, så jeg håber og krydser fingre for at det bliver mere udfoldet i den næste bog.
Der er i stedet for en række gentagelser af forskellige ting, som sagtnes kunne have været udeladet uden det gjorde noget for hverken handling eller worldbuilding, for til sidst blev det et irritationsmoment for mig, når ting jeg allerede vidste blev gentaget endnu en gang. 

I løbet af de første par kapitler får vi at vide at Grace sælger seksuelle ydelser til rige mennesker, for at kunne skaffe den nødvendige medicin til sin bror. Fordi der var fokus på det så tidligt i handlingen troede jeg, at det ville fylde mere i enten selve handlingen eller Graces indre sindstilstand og eventuelle moralske kvaler end det rent faktisk endte med at fylde. For det fylder nærmest intet. Det bliver nævnt nogle ganske få gange, men Grace har ikke rigtig hverken holdninger eller egentlige følelser til det - i hvert fald ingen der trængte igennem til mig som læser - og jeg føler bare at det i bund og grund blot var med som en chok faktor (og chok faktorer fungerer bedste, når de har et klart formål eller payoff for karakterne, og det fandt jeg desværre ikke her). Det kan godt være jeg tager fejl, men jeg sad bare tilbage med en følelse af ligegyldighed, og at det sagtnes kunne have været udeladet.  

Når stjerner falder er en fin og spændende start på en ny serie. Den ender på en interessant cliffhanger, så jeg spændt på i hvilken retningen historien går. Den er velegnet til de lidt ældre teenagere, der godt kan lide dystopiske/science fiction serier.


3/5 stjerner

Titel: Når stjerner falder
Forfatter: K. L. Berger
Serie: Stjernetågen #1
Sprog: dansk
Forlag: Hi Reader
Udgivet: 15. september 2022
ISBN: 9788794320245
Sideantal: 376

Ingen kommentarer:

Send en kommentar