Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

torsdag den 26. august 2021

Kvadrantiderne af Nanna Foss

"Noah er ekspert i at lyve, og i at blive uvenner med alle.

Han er også ekspert i at holde sig vågen. Helst for evigt. For med søvnen kommer alle de ting, som Noah desperat forsøger at fortrænge. Især det mareridt, hvor han er the bad guy.

Men hvordan flygter man fra sig selv – og fra den, man er bange for at blive?"


[Kvadrantiderne er et anmeldereksemplar fra Gyldendal]


Kvadrantiderne er fjerde bog i Spektrum serien, og denne gang er det Noahs tur til at være fortæller.

Noah er en karakter, der skiller vandene for at sige det mildt. Jeg har ikke altid været fan af nogle af Noahs beslutninger og handlinger, men han forstår da at ruske op i de andre karakterers følelser og at holde tingene i gang.
Efter at have gået i Noahs sko eller mere specifikt været inde i hans hoved forstår jeg ham nu endnu bedre end før på både godt og ondt. 

Noah lider af de mest forfærdelige og livagtige mareridt, og han har haft dem lige så længe, som han kan huske. Hver eneste gang han falder i søvn begynder frygtelige monstre at jage ham. Men det er ikke kun monstrene han flygter fra, men også lysningen, hvor han er tvunget til at myrde den samme person igen og igen. Mareridtene bliver værre og værre, og han kan ikke altid skille dem fra virkeligheden. Og da vi er inde i Noahs hoved, kan vi som læser heller ikke altid skille virkelighed fra mareridt. Det er både skræmmende og virkelig fedt fortælle- og historiemæssigt. Jeg synes, at det er helt utroligt, hvordan Noah har formået at holde nogenlunde sammen på sig selv, når man tænker på at alt det han kæmper med. Og det er ikke kun de monstre, som hans hjerne opfinder. 
 
Noahs fortælling er delt i et "før" og et "nu". Et "før" der foregår i Australien nogle måneder før handlingen i Leoniderne, og som afdækker nogle interessante ting, men som også rejser helt nye spørgsmål. De to spor fungerer godt, og de er helt klart med til at gøre én en smule klogere på Noah uden at alt dog bliver afsløret.

Kvadrantiderne er indtil videre den længste bog i serien, men det mærkede jeg overhovedet ikke. Jeg fløj igennem siderne og var fuldstændig opslugt af karakterne og historien. Nanna Foss forstår til fulde at sammensætte et spændende plot med mange sideplot, og hun har befolket sit univers med nogle virkelig interessante karakterer. Jeg er både spændt og en kende bange for, hvad hun udsætter dem for i de næste bøger. 

Spektrum serien er en af de bedste danske science fiction/fantasy serier jeg nogensinde har læst. 
Kvadrantiderne er velskrevet, medrivende og helt igennem fantastisk. Den får min allervarmeste anbefaling, og jeg glæder mig så meget til den næste bog udkommer.


5/5 stjerner

Titel: Kvadrantiderne
Forfatter: Nanna Foss
Serie: Spektrum #4
Sprog: dansk
Forlag: Gyldendal
Udgivet: 8. oktober 2020 (denne udgave) // oprindelig udgivet 15. november 2019
ISBN: 9788702308174
Sideantal: 527

Ingen kommentarer:

Send en kommentar