Velkommen

Velkommen til min lille del af bogverdenen. Her kan du få inspiration til din næste læseoplevelse.

mandag den 31. januar 2022

Død indtil solnedgang af Charlaine Harris

"Sookie Stackhouse er 25 år og servitrice på en bar i sydstatsbyen Bon Temps. Der er én ting som adskiller hende fra de andre i byen; hun kan høre menneskers tanker - men kun de levendes. Så da den "unge" vampyr Bill en dag kommer ind i baren og bestiller et glas blod, er det en stor lettelse for hende at der endelig er en hvis tanker hun ikke kan høre. Sookie bliver forelsket i Bill, og det er bestemt ikke velset i den lille by.
Kvinder findes myrdet på frygtelig vis, og nogen er tilsyneladende også ude efter Sookie. Hvem er det der står bag drabene? Er det Bill eller en af de mindre tilpassede vampyrer - eller er det en helt tredje?"


Første gang jeg læste Sookie Stackhouse serien var tilbage i 2010, da de første bøger udkom på dansk. Jeg har efterfølgende også set tv-serien op til flere gange, og i år er det vist på tide både at genbesøge bøgerne og tv-serien. Jeg starter med bøgerne, og når jeg er færdig med dem, kaster jeg mig over tv-serien. Jeg har en del nostalgiske følelser for især bøgerne, men jeg anerkender gerne at de bestemt ikke er perfekte.

Sookie Stackhouse bor i den lille by Bon Temps med sin bedstemor. Hun arbejder som servitrice på den lokale bar Marlottes. Sookie har en helt særlig evne, der gør at hun kan høre andre menneskers tanker, hvilket har gjort hende til lidt af en outsider i mange af de lokales øjne. Det gør det også temmelig svært for hende at date, for hvem kunne da holde ud til at høre alt, hvad ens date tænker om én. En aften kommer en vampyr ind på Merlottes, og Sookie opdager til sin fryd,  at hun ikke kan læse hans tanker. Vampyren hedder Bill, og Sookie bliver snart voldsomt tiltrukket af ham. Vampyr Bill er dog ikke den eneste, der vender op og ned på hverdagen, for en morder er løs og begynder at hærge det lille samfund. 

Jeg kan rigtig godt lide den måde, som Charlaine Harris blander overnaturligt drama med hverdagsliv. Det er relaterbart, det er hyggeligt, og det fungerer utroligt godt. Det giver også en rigtig god kontrast til alle blodsudgydelserne. 
Sookie kan til tider være en smule naiv, hvilket hun også selv erkender, men hun er altså en herlig fortæller efter min mening. Jeg kan virkelig godt lide hendes humor, og så er hun en kvinde med ben i næsen det meste af tiden. Foruden Bill (som er lidt af en tør kiks) møder vi også andre vampyrer, om mine favoritter er helt klart Eric og Pam. De er ikke så meget med her i den første roman, men får heldigvis en større rolle i de efterfølgende bøger. 

Sproget er flydende og letlæst, og romanen er meget underholdende. Jeg fløj i hvert fald igennem den. Det er let at se, hvorfor man valgte at filmatisere den i sin tid, da handlingen er spændende og karakterne er interessante.
Jeg har altid elsket vampyrfortællinger, gerne de blodige af slagsen, og hvor vampyrerne gerne må være forførende og farlige. Det må man sige at de er i Død indtil solnedgang, og selvom nogle nok vil påstå at vampyrbølgen er ovre, har den aldrig stoppet for mig. Jeg har som sagt en del nostalgiske følelser for denne serie, men jeg synes stadig at den kan noget.


4/5 stjerner

Titel: Død indtil solnedgang // Originaltitel: Dead Until Dark
Forfatter: Charlaine Harris
Serie: Sookie Stackhouse #1
Originalsprog: engelsk // læst på dansk
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Udgivet: 18. januar 2010 (denne udgave) // oprindelig udgivet 1. maj 2001
ISBN: 9788711426265
Sideantal: 348

Ingen kommentarer:

Send en kommentar